Pastelkrijt

Pastelkrijt is een prachtig en kleurrijk medium. Door zijn zachte uitstraling is het ideaal voor dieren.

Pastelkrijt bestaat uit puur pigment en is met ( een minimale hoeveelheid ) gom als bindmiddel, samengeperst tot een staafje/krijtje. De pigmenten die gebruikt worden zijn dezelfde als voor olieverf. Het enige verschil is het bindmiddel, bij olieverf is het olie en bij pastelkrijt is het gom.

pastelkrijt dierenschilderij ijsvogel

Er zijn verschillende soorten pastelkrijt namelijk: softpastels (ronde krijtjes), pastelpotloden, hardpastels(vierkante krijtjes) en sinds ongeveer 10 jaar ook nog panpastel. (cupjes pastelkrijt) Ik gebruik een combinatie van al deze soorten pastelkrijt.

pastelkrijt dierenschilderij vogel puttertje

Ik heb een enorme voorraad van honderden pastelkrijtjes en potloden, zodat ik voor ieder dier de goede kleuren kan gebruiken.

Vooral door het gebruik van softpastels is het mogelijk om schilderachtig te werken, terwijl het eigenlijk onder de tekenkunst valt. 

dierenschilderij in opdracht

Ik gebruik professionele materialen gebruik, zoals zuurvrij papier en pastelkrijt van hoogwaardige kwaliteit met zuivere pigmenten. Sommige merken hebben helaas nog pastels in hun assortiment die niet lichtecht zijn, dus vervagen. Deze pastels verwijder ik uit mijn sets, het is zonde als je iets maakt wat niet lang lichtecht blijft. Wat belangrijk is voor het behoud van een pastelschilderij, is dat het wordt ingelijst achter glas met een passe partout en niet in de volle zon hangt. Dit laatste geldt overigens ook voor acryl- en olieverf schilderijen.

Het voordeel van pastelkrijt is dat er geen zogenaamde colorshift is, zoals bij acrylverf. Dan droogt de verf donkerder op als het is aangebracht. Bij pastel breng je het op en de kleur blijf precies gelijk.

Nog een voordeel van pastelkrijt is dat het niet zoals bij olieverf een droogtijd heeft. Bij olieverf moet een schilderij minstens 3 maanden drogen voor het in de vernis kan en verkoopklaar is. Bij pastelkrijt is het gelijk klaar om te worden ingelijst en kan het naar de klant. Kortere levertijd dus.